logotype


Τι είναι τα QR Codes και γιατί χρειάζεστε ένα;

Τι είναι ένας QR Code

qr codes τιλειναι και ποιές οι εφαρμογές τουςΤα QR Codes είναι σύγχρονοι γραμμωτοί κώδικες δύο διαστάσεων (2D) ταχείας αποκωδικοποίησης (γνωστοί και ως matrix code) και αποτελούν μια σύγχρονη μετεξέλιξη των γνωστών σε όλους μας γραμμωτών κωδικών barcodes μιας διάστασης, τα οποία εφηύρε το 1952, κατοχυρώνοντας την ευρεσιτεχνία, ο Αμερικανός από το Atlantic City του New Jersey, Norman Joseph Woodland με τον συνάδελφο του Bernard Silver και τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στην τυποποίηση κυρίως των προϊόντων και πλέον τα συναντάμε παντού συνήθως επάνω στις συσκευασίες προϊόντων. Κάθε μέρα σαρώνονται πάνω από 5 δισεκατομμύρια προϊόντα με την βοήθεια των γραμμωτών κωδικών.

Τα μονοδιάστατα barcodes είχαν δημιουργηθεί από την ανάγκη αποθήκευσης κάποιων πληροφοριών σχετικές με το προϊόν, την προέλευση και την συσκευασία του, και η σάρωση γίνεται μηχανικά με μια στενή δέσμη φωτός από τα barcode readers. Οι ανάγκες όμως για την αποθήκευση όλο και περισσότερων δεδομένων με την μορφή  γραμμωτού κώδικα ολοένα και αυξάνονταν, προσπαθώντας να βρεθούν απλές λύσεις αποθήκευσης δεδομένων αποφεύγοντας τα παραδοσιακά μέσα των μαγνητικών καρτών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην επινόηση και δημιουργία από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave, θυγατρική της Toyota, έναν νέο γραμμωτό κώδικα και πρότυπο ISO, ο οποίος πλέον είναι δισδιάστατος, για να έχει την δυνατότητα αποθήκευσης περισσοτέρων δεδομένων.

Αυτό το νέο είδος barcode ονομάστηκε QR Code και προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων "Quick Response" που σημαίνουν Γρήγορη Ανταπόκριση, διότι οι γιαπωνέζοι δημιουργοί του είχαν σαν σκοπό την ταχύτατη αποκωδικοποίηση του πλήθους των πληροφοριών μέσα από το σκανάρισμα αυτών των σχημάτων δύο διαστάσεων με την χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού σκάνερ ή την χρήση των κινητών τηλεφώνων τύπου smartphones με την εγκατάσταση ανάλογου λογισμικού. Αυτά με τις δυνατότητες που έχουν ανιχνεύουν την δύο διαστάσεων ψηφιακή εικόνα από έναν αισθητήρα εικόνας ημιαγωγού και στη συνέχεια ψηφιακά αναλύονται από έναν προγραμματισμένο επεξεργαστή.

Πως εφευρέθηκαν τα QR Codes

Στα πρώτα στάδια επινόησης και εφαρμογής η χρήση τους από το 1994 εφαρμόστηκε αρχικά και περιορίστηκε στην βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων για τον εντοπισμό των ανταλλακτικών σε διάφορα στάδια της παραγωγής, διότι η Denso-Wave ειδική στις εφαρμογές barcode scanner, η οποία και τα επινόησε, δούλευε για λογαριασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota.

Σύντομα όμως η χρήση τους ξεπέρασαν τις βιομηχανικές εφαρμογές και έγιναν δημοφιλή και σε άλλες εφαρμογές καθημερινής χρήσης, κατακτώντας τον χώρο της διαφήμισης και της τυποποίησης προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες πληροφόρησης στους καταναλωτές λόγω της ταχύτητας ανάγνωσης του μεγάλου όγκου πληροφοριών σε σύγκριση με τα παλιά  παραδοσιακά UPC barcodes.

Ευρεία διάδοση και χρήση των QR Code έγινε στην αρχή κυρίως στην Ιαπωνία και την Αμερική αλλά τελευταία η χρήση τους διαδόθηκε παντού με τις στατιστικές να δείχνουν ότι κατά τον μήνα Ιούνιο του 2011, 14 εκατομμύρια χρήστες έχουν σκανάρει ένα QR Code ή ένα barcode. Ένα ποσοστό 58% από αυτούς τους χρήστες έχουν σκανάρει ένα QR ή bar code από το σπίτι τους, ενώ 39% σκανάρισαν από καταστήματα λιανικής πώλησης; 53% από τα 14 εκατομμύρια χρηστών ήταν άνδρες μεταξύ 18 και 34 ετών.

Πως δουλεύουν τα qr code εφαρμογές σκανάρισμα προϊόντων με smartphone

Πώς δουλεύει

Στην εφαρμογής τους στην καθημερινή μας ζωή μεγάλο ρόλο έπαιξαν ευρεία η διάδοση των κινητών τηλεφώνων smartphones (Android, Iphone κλπ) αλλά και τον tablet (ipad κλπ) διότι έβαλαν μέσα στην τσέπη του καθενός έναν σαρωτή γραμμωτού κώδικα (barcode scanner) το οποίο χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις μπορεί να το χρησιμοποιεί καθημερινά παντού. Συνεπώς οι χρήστες πλέον μπορούν εύκολα και γρήγορα, σαρώνοντας το QR Code με την φωτογραφική μηχανή του κινητού τους και την χρήση κατάλληλου λογισμικού ή μια app (συντόμευση για το application) και του αλγορίθμου διόρθωσης σφαλμάτων, να αποκωδικοποιήσουν με αξιοπιστία, ταχύτητα και ασφάλεια το πλήθος πληροφοριών, να τις αποθηκεύσουν, να της χρησιμοποιήσουν αργότερα ή να τις επεξεργαστούν κάνοντας ταυτόχρονη χρήση και του ίντερνετ. Υπάρχουν πλήθος τέτοιων δωρεάν εφαρμογών app για λειτουργικά συστήματα Android και iOS τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας όπως το “QR Droid,” “Barcode Scanner”, “ScanLife” και το "bliQR QR Code scanner for iPhone".

Μια από τις πιο δημοφιλείς διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών API (από τα αρχικά Application Programming Interface) για την δημιουργία QR Code καθώς και εφαρμογές (apps) για το σκανάρισμα των κωδικών, διαθέτει η Google και τις οποίες συναντάμε πλέον σχεδόν σε όλα τα smartphones.

Τα κινητά τύπου smartphones με λειτουργικό σύστημα Android για την ανάγνωση των QR Codes χρησιμοποιούν συνήθως την εφαρμογή Google Goggles αλλά και εφαρμογές άλλων κατασκευαστών. Στις συσκευές της Apple με λειτουργικό iOS, όπως iPhone, iPod και iPad τα QR Codes αποκωδικοποιούνται με εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών και δεν υπάρχει κάποια που να συνοδεύει την συσκευή η να την συνιστά η κατασκευάστρια εταιρία. Υποστηρίζοντας το ενιαίο αναγνωριστικό πόρων URI (από τα αρχικά Uniform Resource Identifier) αποστέλλει τα δεδομένα που αποκωδικοποιεί στις υπάρχουσες εγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής προκειμένου να εκτελέσουν την ανάλογη εργασία. Στο iPhone 5 πλέον υπάρχουν έτοιμοι QR code φάκελοι για την διαχείριση των κωδικών QR.

Η πιο διαδεδομένη χρήση των QR Code είναι για την γρήγορη μετάβαση με το κινητό μας σε διάφορα links χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε τα url.

To QR Code είναι μια φωτογραφία και η αντίστοιχη συμβατή εφαρμογή κινητών που θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα διαβάζει, χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού την οποία πρέπει να στρέψετε προς την εικόνα QR.

Θα πρέπει να αναγνωρίσει τον κώδικα QR αφού συμπέσουν οι τελίτσες με τις γωνίες  της εικόνας και «κλειδώσει» την εικόνα QR, οπότε θα αποκωδικοποιήσει και θα εκτελέσει την εντολή που υπάρχει αποθηκευμένη.

Η ιδιαιτερότητα που έχουν τα QR Codes, είναι ότι δεν χρειάζεται να τα σκανάρεις από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία.

QR Readers για smartphones τους οποίους μπορείτε να κατεβάσετε (Smartphone App):

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Τεχνικές πληροφορίες για τα QR Codes

Ο κώδικας αποτελείται από μαύρες ενότητες (τετράγωνες κουκκίδες) οι οποίες διατάσσονται σε ένα τετράγωνο σχέδιο σε λευκό φόντο. Οι κωδικοποιημένες πληροφορίες μπορεί να αποτελούνται από τέσσερα τυποποιημένα είδη ("modes") των δεδομένων (αριθμητικά, αλφαριθμητικά, byte / binary, Kanji), ή μέσω υποστηριζόμενων επεκτάσεων, σχεδόν κάθε είδος δεδομένων.

Ο όγκος των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα QR Code εξαρτάται από τον τύπο δεδομένων (mode, ή σύνολο χαρακτήρων εισόδου), έκδοση (1, ..., 40, αναφέροντας τις συνολικές διαστάσεις του συμβόλου), και το σφάλμα επίπεδο διόρθωσης (error correction level).

Σε ένα QR Code μπορούν να αποθηκευτούν δεδομένα που έχουν μέγεθος 7.089 αριθμητικοί χαρακτήρες, 4.296 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες, 2.953 χαρακτήρες binary (bytes).

Η Γιαπωνέζικη NTT DoCoMo έχει δημιουργήσει τα de facto πρότυπα για την κωδικοποίηση κάθε είδους δεδομένων, όπως URL’s, στοιχεία επικοινωνίας, bookmark, map, κλπ.

Χρήσεις των QR Code στην αγορά

Τα QR Codes βοηθούν στην ενημέρωση των καταναλωτών και αποτελούν την ιδανική γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ των offline και online media. Μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε έντυπη διαφήμιση, φυλλάδια, αφίσες, προσκλητήρια, τηλεοπτικές διαφημίσεις, πινακίδες, μπλουζάκια t-shirt, κούπες, οχήματα κλπ και μπορούν να περιέχουν:

 • Λεπτομέρειες για το προϊόν
 • Στοιχεία επικοινωνίας (vCard)
 • Λεπτομέρειες προσφοράς
 • Λεπτομέρειες για ένα γεγονός
 • Στοιχεία ανταγωνισμού
 • Εκπτωτικό κουπόνι
 • Ταυτότητες  Twitter, Facebook, MySpace
 • Μια σύνδεση με βίντεο σας στο YouTube
 • Επαγγελματικές κάρτες
 • Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Μηνύματα SMS
 • Χάρτες
 • Κείμενο ή σύνδεσμο (Url)

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Πρόσθετες πληροφορίες

Σχεδόν πάντα, ο κώδικας εμφανίζεται σε χρώμα μαύρο με φόντο άσπρο κι συνήθως είναι λευκό φόντο με μαύρα τετράγωνα. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, ούτε ο κανόνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε συνδυασμό χρωμάτων. Είναι όμως σημαντικό η αντίθεση των δύο χρωμάτων να είναι μεγάλη προκειμένου η φωτεινή δέσμη του σαρωτή να μπορέσει να το "διαβάσει" εύκολα και γρήγορα. Στον συνδυασμό μαύρο και άσπρο, αυτή η αντίθεση είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς, για πιο αξιόπιστη λειτουργία αυτός ο χρωματικός συνδυασμός είναι ο καλύτερος.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος των πληροφοριών που θα αποθηκευτούν. Για όσο περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να σωθούν, θα πρέπει τόσο μικρότερα να είναι τα μεμονωμένα τετραγωνίδια. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι αναγνώστες barcode scanners (ιδιαίτερα των παλαιότερων κινητών τηλεφώνων που έχουν κάμερες χαμηλότερων δυνατοτήτων) να μη μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το QR code.

Επίσης έχει παρατηρηθεί αδυναμία σωστής ανάγνωσης του QR Code όταν αυτός βρίσκεται σε καμπυλωτές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα επάνω στην επιφάνεια ενός μπουκαλιού, όπου η ακτίνα του scanner δεν μπορεί να σαρώσει σωστά την επιφάνεια και να το αποκωδικοποιήσει.2019  Ψηφιακή Τεχνολογία • Internet Marketing • QR Code Generator